Dnia 08.11.2024r. klasy I-III wybrały się na wycieczkę do Chlebowej Chaty, która znajduje się w Górkach Małych. Celem wyjazdu było przybliżenie życia naszych przodków, zapoznanie z podstawowymi rodzajami zbóż i ich zastosowaniem, prezentacja maszyn wykorzystywanych dawniej przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”.
Podczas zwiedzania omówiono proces powstawania masła i twarogu oraz przedstawiono sprzęt do tego wykorzystywany. Uczniowie dowiedzieli się także o sposobach pozyskiwania miodu, poznali ciekawostki z życia pszczół i wzięli udział w pokazie sprzętu pasiecznego.
Dzieci podjęły próby młócenia cepami, mieliły zboża na żarnach – osiewały mąkę, oddzielały śmietanę od mleka, ubijały masło i formowały go w ćwiartki. W piwnicach Chlebowej Chaty każde dziecko wypiekało własnoręcznie wykonany podpłomyk. Wszyscy chętnie konsumowali wypieki ze swojskimi dodatkami – z masełkiem, miodem czy smalcem z ziołami.
Była również okazja, aby skosztować przygotowanego przez uczniów jedzenia – pysznego żytniego chleba i twarogu. Można było napić się kawy zbożowej z mlekiem, serwatki, maślanki.
W stodole obok Chlebowej Chaty był czas na zabawę na starych traktorach, wozach i maszynach. Ta forma aktywności sprawiła dzieciom wiele radości!