Jadłospis
Przedszkole:
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek 19.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, papryka. Actimel Drugie śniadanie: mus (1,7) | Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, śmietaną. Łazanki z makaronem, kapustą kiszoną, kiełbasą. Herbata owocowa. (1,6,7,8,9,10,11) | Marchewka tarta z jabłkiem, śmietaną. Wafle andrutowe. (1,3,6,7) |
Wtorek 20.05 | Rogalik z masłem, miodem, rzodkiewka. Kakao Drugie śniadanie: owoc (1,7) | Zupa ryżowa z marchewką, zieloną pietruszką. Kotlet mielony z ziemniakami. Kapusta biała zasmażana na masełku z kminkiem mielonym. Kompot z owoców mieszanych (1,3,7) | Kanapka z masłem, dżem owocowy bez cukru. Kawa zbożowa z mlekiem (1,7) |
Środa 21.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, ogórek, pomidor. Mleko czekoladowe. Drugie śniadanie: owoc (1,7) | Krupnik z kaszą jęczmienną, marchewką, pietruszką, ziemniakami. Pieczeń wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki. Buraczki tarte z jabłkiem. Herbata truskawkowa. (1,7,9,10) | Galaretka truskawkowa z bitą śmietaną, żurawina, orzechy. Oblaty. (1,7,8) |
Czwartek 22.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, ser żółty, papryka. Kawa Inka z mlekiem Drugie śniadanie: owoc (1,7,8) | Zupa porowo – jarzynowa z makaronem: por, marchewka, pietruszka, kalafior, fasolka szparagowa, śmietana. Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Sok 100% (1,3,7,9) | Kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem, wędliną, ogórek. Bawarka (1,6,7,9,10) |
Piątek 23.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, jajecznica z szynką, szczypiorkiem. Bawarka. Drugie śniadanie: owoc (1,3,6,7,8,9,10) | Zupa ogórkowa z ryżem, marchewką, śmietaną. Ryba miruna duszona z warzywami: marchewką, pietruszką, selerem. Ziemniaki Herbata (1,3,4,7,9) | Kanapka z masłem, serek wędzony, pomidor. (1,7) |
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek 26.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, serek truskawkowy, pomidor. Kawa Inka z mlekiem. Drugie śniadanie: suszone owoce (1,3,7) | Zupa meksykańska z ziemniakami: marchew, fasola szparagowa, kukurydza, groch zielony, papryka, fasola czerwona, cebula , śmietana. Potrawka z fileta z ryżem i brokułem, kalarepą, marchewką. Herbata z owoców leśnych. (1,7,9) | Kolorowa kanapka: ogórek, rzodkiewka. Kawa zbożowa z mlekiem. (1,7) |
Wtorek 27.05 | Zupa mleczna z kaszą manną, rzodkiewka. Wek z masłem Drugie śniadanie: owoc (1,5,7) | Rosół domowy z makaronem, marchewką, selerem, pietruszką. Polędwiczki drobiowe w cieście naleśnikowym, ziemniaki pieczone. Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy. Herbata owocowa. (1,3,7,9,10) | Chałka z masłem, papryka. Kakao (1,7) |
Środa 28.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, pasta z sera białego ze szczypiorkiem. Kawa zbożowa z mlekiem Drugie śniadanie: owoc (1,7) | Zupa koperkowa z makaronem, marchewką, śmietaną, zieloną pietruszką. Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka, kiełbasy drobiowej, kapusty białej. Kompot z owoców mieszanych. (1,6,7,8,9,10,11) | Koktajl truskawkowy z jogurtem naturalnym. Chrupki kukurydziane. (1,7) |
Czwartek 29.05 | Kanapka: pieczywo pszenno-żytnie, masło, pasta rybna z makreli w sosie z pomidorami. Kawa Inka z mlekiem. Drugie śniadanie: owoc (1,4,7) | Barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną. Knedle z musem owocowym. Herbata malinowa. (1,3,7) | Domowe ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem. Sok i woda. (1,3,7) |
Piątek 30.05 | Kanapka: chleb pszenno-żytni, masło, polędwica drobiowa, ogórek. Bawarka Drugie śniadanie: owoc (1,3,5,6,7,8,9,10,11) | Zupa pomidorowa z tartym ciastem, marchewką, śmietaną. Ryba miruna panierowana z ziemniakami. Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i oliwą z oliwek. Herbata (1,3,4) | Kanapka z masłem, mozzarella, pomidor. (1,7) |
*woda podawana bez ograniczeń
Szkoła:
Poniedziałek 19.05 | Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, marchewką, śmietaną. Łazanki z makaronem, kapustą kiszoną, kiełbasą. Herbata owocowa. (1,6,7,8,9,10,11) |
Wtorek 20.05 | Zupa ryżowa z marchewką, zieloną pietruszką. Kotlet mielony z ziemniakami. Kapusta biała zasmażana na masełku z kminkiem mielonym. Kompot z owoców mieszanych (1,3,7) |
Środa 21.05 | Krupnik z kaszą jęczmienną, marchewką, pietruszką, ziemniakami. Pieczeń wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki. Buraczki tarte z jabłkiem. Herbata truskawkowa. (1,7,9,10) |
Czwartek 22.05 | Zupa porowo – jarzynowa z makaronem :por, marchewka, pietruszka, kalafior , fasolka szparagowa, śmietana. Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Sok 100% (1,3,7,9) |
Piątek 23.05 | Zupa ogórkowa z ryżem, marchewką, śmietaną. Ryba miruna duszona z warzywami: marchewką, pietruszką, selerem. Ziemniaki Herbata (1,3,4,7,9) |
Poniedziałek 26.05 | Zupa meksykańska z ziemniakami: marchew, fasola szparagowa, kukurydza, groch zielony, papryka, fasola czerwona, cebula, śmietana. Potrawka z fileta z ryżem i brokułem, kalarepą, marchewką. Herbata z owoców leśnych. (1,7,9) |
Wtorek 27.05 | Rosół domowy z makaronem, marchewką, selerem, pietruszką. Polędwiczki drobiowe w cieście naleśnikowym, ziemniaki pieczone. Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy. Woda. (1,3,7,9,10) |
Środa 28.05 | Zupa koperkowa z makaronem, marchewką, śmietaną, zieloną pietruszką. Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka, kiełbasy drobiowej, kapusty białej. Kompot z owoców mieszanych. (1,6,7,8,9,10,11) |
Czwartek 29.05 | Barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną. Knedle z musem owocowym. Herbata malinowa. (1,3,7) |
Piątek 30.05 | Zupa pomidorowa z tartym ciastem, marchewką, śmietaną. Ryba miruna panierowana z ziemniakami. Surówka z kapusty kiszonej, marchwi i oliwą z oliwek. Herbata (1,3,4) |
