Archiwum miesiąca: marzec 2024

Dzień Kolorowej Skarpetki – Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa

21 marca obchodziliśmy Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa, zwany również Dniem Kolorowej Skarpetki. Data ta nie jest przypadkowa, ponieważ nawiązuje do obecności dodatkowego, trzeciego chromosomu w 21 parze chromosomów, który powoduje Zespół Downa. Kolorowe skarpetki są wyrazem solidarności i wsparcia, symbolizują niedopasowane chromosomy, ale także niedopasowanie społeczne, z którym muszą mierzyć się na co dzień te osoby. Uczniowie i nauczyciele naszej szkoły na znak akceptacji i szacunku dla osób z Zespołem Downa założyli tego dnia kolorowe skarpetki „nie do pary”.  

Połam sobie język

Ostatnio -21 lutego- obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego.Dzień ten ustanowiony został przez UNESCO w 1999 roku. Święto to obchodzone jest na całym świecie już po raz 21. Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego przypomina o bogactwie, różnorodności językowej i podkreśla jego wartość dla rozwoju dziedzictwa kulturowego ludzkości. Przesłaniem święta jest ochrona języków ojczystych, promowanie wielojęzyczności i podkreślanie wartości edukacji językowej. Z tej okazji w naszej szkole odbył się cykl lekcji poświęconych językowi ojczystemu. Na zajęciach w kl.4 nagraliśmy filmiki,
w których dzieci recytują śmieszne wierszyki- tak zwane łamańce językowe. Uczniowie mieli dużo zabawy
i śmiechu podczas tych zajęć. Pomimo nauki trudnych wierszyków nie połamali sobie języków:)

Zapraszamy do obejrzenia filmków 🙂

Mali kucharze

1 marca uczniowie z klasy II , bawiąc się we włoskich kucharzy, przygotowali prawdziwą pizzę.
Z zaangażowaniem dzieci wykonały ciasto drożdżowe, które smarowały sosem pomidorowym, nakładały ulubione składniki i posypywały serem. Gdy wszystko było już gotowe, pizza powędrowała do kuchni, aby się upiec. Następnie mali kucharze z wielkim apetytem próbowali własnoręcznie przygotowanej pizzy.

Sałatka owocowa

Kto zna piramidę żywieniową, ten wie, że zdrowe odżywianie powinno opierać się na warzywach
i owocach. Na zakończenie cyklu lekcji o zdrowym odżywianiu klasa III przygotowała pyszną sałatkę owocową. Uczniowie nie zapomnieli i zasadach bezpieczeństwa i higienie podczas przygotowania posiłku. A na koniec samodzielnie wyszukiwali informacje o wartościach odżywczych poszczególnych składników.

ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY W PRZYBĘDZY

ul. 3 Maja 71, 34-381 Radziechowy